Sterren strijden via sociale media tegen hongersnood

Hongersnood Somalië
AFP / D Kurokawa

Een aantal celebrity’s, waaronder acteur Ben Stiller, heeft op enkele dagen tijd 1,5 miljoen dollar verzameld om voedsel te kunnen opsturen naar Somalië, waar hongersnood heerst. “Dit kan gebeuren wanneer de kracht van sociale media wordt ingezet voor iets goeds.”

Jerome Jarre
AFP / L. Busacca

Het was de populaire Franse Vine- en Snapchat-ster Jérôme Jarre (foto) die het initiatief startte. Via de sociale media kaartte hij het probleem aan van de hongersnood die miljoenen Somaliërs treft. Hij vroeg Turkish Airlines, de enige luchtvaartmaatschappij die naar het Oost-Afrikaanse land vliegt, om een toestel ter beschikking te stellen. Dat wilde hij dan met de hulp van zijn volgers vullen met voedsel. De jonge Fransman kreeg al snel bijval van enkele andere sterren. Onder meer acteur Ben Stiller en YouTube-ster Casey Neistat schaarden zich achter de actie. “Dit is het verhaal van wat er kan gebeuren wanneer de kracht van sociale media wordt ingezet voor iets goeds”, stelde die laatste in een van zijn video’s.

54.000 donaties

De Turkse luchtvaartmaatschappij springt mee op de kar en stelt een cargo ter beschikking, waar zo’n 60 ton voedsel in vervoerd kan worden. Verder mogen de initiatiefnemers tot het einde van de hongercrisis voedselcontainers meesturen met de commerciële vluchten naar Somalië.

Om die te vullen richtten Jarre en co een GoFundMe-actie op, ‘Love Army for Somalia, to solicit donations’. Ze hoopten in tien dagen tijd een miljoen dollar (zo’n 930.000 euro) op te halen, maar na amper een dag stond de teller al op 1,5 miljoen dollar ( zo’n 1,4 miljoen euro). In totaal stortten 54.000 mensen al een bedrag. Zo kan het vliegtuig op 27 maart vertrekken richting Somalië met 60 ton aan voedselpakketten aan boord. Die zullen bestaan uit rijst, plantaardige olie, biscuits, bloem, suiker en havermout.