Brazilië exporteerde jarenlang “rot” vlees

Brazilië exporteerde jarenlang 'rot' vlees
AFP / C. Triballeau

In Brazilië is een groot vleesschandaal aan het licht gekomen. Verschillende grote bedrijven zouden jarenlang bedorven vlees verkocht hebben.

Het vlees waarmee gesjoemeld werd, was niet meer geschikt voor consumptie. Om de geur te maskeren, werden in sommige gevallen kankerverwekkende chemische producten toegevoegd en in één slachthuis was er zelfs sprake van vlees met salmonella.

De Braziliaanse federale politie was al ruim twee jaar bezig met het onderzoek, nadat ze de zwendel op het spoor kwamen via telefoontaps. Dit weekend zijn meer dan duizend agenten binnengevallen bij tientallen vleesverwerkende bedrijven en slachthuizen. Zeker twintig mensen, die de verkoop van het bedorven vlees georganiseerd hebben, zijn opgepakt. Ook medewerkers van JBS werden gearresteerd, maar de grootste vleesproducent ter wereld ontkent betrokken te zijn bij het schandaal. Enkele tientallen ambtenaren die een oogje dichtknepen, zijn eveneens geschorst.

Grootste exporteur ter wereld

Brazilianen staan bekend als verstokte carnivoren én het land is de grootste exporteur van rundvlees en kip ter wereld. Door het schandaal staat Brazilië dus in rep en roer. Of het slecht vlees ook terecht is gekomen op de Europese markt, is nog onduidelijk.

Toch moeten landgenoten die niet deelnemen aan Dagen Zonder Vlees niet meteen panikeren. Volgens Philippe Houdart, woordvoerder van het Federaal Agentschap van de Voedselveiligheid (FAVV), gelden er erg strikte procedures voor de import van Braziliaans vlees in Europa. Bovendien is het aandeel van Braziliaans vlees op de Belgische markt beperkt. “Als er al problemen zijn, zou het eerder gaan over diepgevroren kippenvlees bestemd voor verwerking”, besluit hij.