Voorpost betoogt in Zeebrugge tegen transmigranten

door
Belga
Leestijd 2 min.

Met de slogan "illegaliteit = criminaliteit" betoogt het extreemrechtse Voorpost zaterdag in Zeebrugge tegen de transmigranten. Met een busdienst werden betogers van het binnenland naar de Markt gebracht. Zowat 130 militanten liepen mee in de optocht, die zonder incidenten verliep. De coördinatoren van het buurtinformatienetwerk (BIN) in Zeebrugge trokken afgelopen maand aan de alarmbel. Onder meer de vluchtelingen zorgen in Zeebrugge voor veel overlast, zeggen ze. Volgens hen worden meisjes lastig gevallen en worden panden gekraakt door de migranten.

De groepering Voorpost besliste in navolging van die oproep een betoging te organiseren. Er werd een bus ingelegd vanuit het binnenland met stopplaatsen in Antwerpen, Berchem, Sint-Niklaas, Lokeren en Gentbrugge. In totaal kwam een 130-tal militanten opdagen, onder hen ook een afvaardiging van het Vlaams Belang. Ze trokken door de binnenstad, terwijl ze slogans scandeerden. De slagzin van de optocht "illegaliteit = criminaliteit" stond op een groot spandoek dat voorin de optocht gedragen werd.

Aan de kerk hield het gezelschap halt. Provincieraadslid Reinhilde Castelein (Vlaams Belang) nam er het woord. "De transmigranten vallen meisjes en oudere mensen lastig, ze brengen veel schade toe en bezetten woningen. De politie kan enkel vaststellen. Ze krijgen het bevel het grondgebied te verlaten, maar het is dweilen met de kraan open. Die kraan moet dicht", aldus Castelein. Voorpost vraagt een nauwere opvolging van de illegalen en effectieve straffen en boetes.

De betoging verliep rustig en zonder incidenten. De politie begeleidde de groep. Enkel toen een tegenbetoger ter hoogte van de kerk de rug van zijn sweater, met opschrift "Niemand is illegaal" aan de betogers toonde, moesten de agenten even tussenbeide komen om de jongeman weg te leiden.

bron: Belga