ACV-Transcom informeert buitenlandse truckers over hun rechten in Belgische dienst

ACV-Transcom informeert buitenlandse truckers over hun rechten in Belgische dienst

Transportvakbond ACV-Transcom heeft het startschot gegeven van een actieweek rond sociale dumping. Militanten van de vakbond zullen elke dag op een of meerdere snelwegparkings flyers uitdelen aan buitenlandse vrachtwagenchauffeurs met informatie over de loon- en arbeidsvoorwaarden waar ze recht op hebben volgens de Belgische wetgeving. De actie is specifiek gericht tegen Belgische firma’s die truckers uit onder meer Roemenië, Polen en Bulgarije inzetten tegen erg lage lonen en slechte arbeidsomstandigheden, vaak door gebruik te maken van een zogenaamde brievenbusfirma in een land met minder sociale bescherming. Op de folders die ACV-Transcom deze week verspreidt, biedt de vakbond onder meer cijfermateriaal over de Belgische tarieven voor arbeidstijd, beschikbaarheidstijd en verblijfsvergoedingen waar truckers recht op hebben indien bijvoorbeeld hun opdrachten vooral in België beginnen en eindigen. Heel wat buitenlandse chauffeurs zijn het slachtoffer van sociale dumping en dat is in de praktijk ook erg nadelig voor hun Belgische collega’s, omdat hun jobs onder komen te staan.

“Chauffeurs zijn in Oost-Europese landen nog veel minder goed georganiseerd dan bij ons”, zegt Jan Sannen van ACV-Transcom. “Wij willen het signaal geven dat ze ook bij ons terechtkunnen voor informatie, advies of het melden van wantoestanden. We hebben bijvoorbeeld onlangs nog een overeenkomst gesloten met een Poolse vakbond daarover.”

De flyers vermelden ook een rechtszaak die ACV-Transcom won tegen een Belgisch bedrijf dat via een louter administratieve zetel in Slovakije Roemeense chauffeurs in dienst had en hen aan erbarmelijke voorwaarden tewerkstelde. De chauffeurs kregen na het proces achterstallige lonen, opzeg- en andere vergoedingen, verlofgeld en eindejaarspremies uitbetaald. De vakbond roept zowel Belgische als buitenlandse truckers dan ook op om soortgelijke situaties te melden. Dat kan op het mailadres [email protected]

bron: Belga