For Honor: op voet van oorlog

PS4/XONE/PC. Ubisoft begint het jaar met veel tamtam. Na het langverwachte ‘Ghost Recon Wildlands’ haalt de Franse uitgever nog eens keihard uit met een nieuwe, spectaculaire franchise: ‘For Honor’. Epische gevechten gegarandeerd!

Make love, not war. Behalve dan in 2017. Uitgerekend op Valentijn lanceerde Ubisoft eindelijk ‘For Honor’, zijn nieuwe franchise waar al sinds de voorstelling op de E3 in 2015 veel over te doen was. Zou het een vechtspel worden? Een action game? Een beat’em all? Online of solo? Uiteindelijk is het van alles wat.

‘For Honor’ zet krijgers uit drie grote beschavingen samen in de arena: de ridders, de Vikingen en de samoerai. Om vertrouwd te geraken met die verschillende profielen heeft de game een solocampagne van achttien missies. Zes voor elk krijgersvolk. Dat klinkt indrukwekkend, maar in werkelijkheid speel je die op een paar uurtjes allemaal uit. Wat het scenario betreft, hebben we al beter gezien van Ubisoft. Kort samengevat : de ridders vallen de Vikingen aan, die op hun beurt de samoerai een poepje laten ruiken, en die nemen dan weer wraak op de ridders. Klinkt niet echt spannend, maar de gevechten zijn dat gelukkig wel. Om nog maar te zwijgen van de productie. ‘For Honor’ bezorgt je de eerste visuele uppercut van het jaar. De graphics, animaties en decors zijn een lust voor het oog.

Veeleisend maar toegankelijk

In de solocampagne ontdek je het decor en leer je vooral de hoofdrolspelers, hun wapens en vechttechnieken kennen. Gezien de vele spitsvondigheden in de gameplay, is deze modus zelfs een must. De third-persongevechten zijn episch en superspectaculair. Je moet tegelijkertijd je aanvallen en verdediging coördineren, en met een half oog ook het uithoudingsvermogen van je personage in de gaten houden. Om maar te zeggen dat ‘For Honor’ nogal veeleisend is. Maar dankzij de verschillende moeilijkheidsniveaus blijft de game wel toegankelijk voor iedereen. Ook online zorgt de matchmaking ervoor dat je het altijd opneemt tegen spelers van hetzelfde niveau. En wees gerust, er is (bijna) altijd wel iemand die nóg slechter is dan jij.

Een online ervaring

Eén ding is zeker: ‘For Honor’ is in de eerste plaats een online multiplayer. Meer nog, net als de meeste nieuwe Ubisoft-titels moet je constant verbonden zijn met het internet, zelfs solo. Als je niet van plan bent online te spelen, dan is ‘For Honor’ en zijn verhaalmodus van minder dan zeven uur het prijskaartje van € 70 niet waard. Maar de multiplayer met zijn teamgevechten tegen vijanden van overal ter wereld is dat dubbel en dik! Je kan kiezen uit vijf spelmodi. Drie daarvan bestaan uit battles tussen ploegen van telkens vier spelers. In Brawl speel je twee tegen twee en in Duel vecht je één tegen één, in vijf rondes in kleine arena’s.

‘For Honor’ werpt zich op als een nieuwe, veelbelovende franchise. De productie is perfect, de gameplay veeleisend maar toegankelijk, en de gevechten zijn episch en spectaculair. Alleen jammer dat de solomodus niet wat meer te bieden heeft. Al bij al een uitstekende multiplayer!

(tw)

RECENSIEOVERZICHT
For Honor