Koninklijke sprint in San Remo

Arnaud Démare
Belga / Y. Sunada

Vandaag wordt met Milaan-Sanremo de eerste klassieker van het wielerseizoen verreden. De kans is groot dat de wedstrijd eindigt in een koninklijke sprint, met heel wat mooie namen op de affiche.

De vraag die elk jaar terugkeert is of Milaan-Sanremo naar een sprinter of een aanvaller zal gaan. De voorbije drie jaar werd het een massasprint. Bovendien is het moeilijker geworden om voorop te blijven sinds Le Manie geschrapt is uit het parcours. Toch tonen de statistieken dat aanvalslust regelmatig beloond wordt. De voorbije tien jaar wonnen er vijf sprinters en vijf aanvallers.

Karrenvrachtaan toppers

Op de deelnemerslijst prijkt dit jaar in elk geval een karrenvracht aan snelle jongens die ook een heuvel weten te verteren. Om te beginnen behoren de drie laatste winnaars tot de topfavorieten, met name Alexander Kristoff (2014, Katusha), John Degenkolb (2015, Trek) en Arnaud Démare (2016, FDJ, foto). Die laatste won vorige week nog een rit in Parijs-Nice en werd zesde in Kuurne-Brussel-Kuurne.

Voeg daar zeker ook Fernando Gaviria (Quick-Step) bij. De snelle Colombiaan zou Milaan-Sanremo vorig jaar misschien al gewonnen hebben als hij niet gevallen was in de slotmeters. Dan zijn er nog Sonny Colbrelli (Bahrain-Merida), Nacer Bouhanni (Cofidis), Mark Cavendish (Dimension Data) en Caleb Ewan (Orica-Scott).

Wonderboy

We hebben er even mee gewacht, maar hier moet dan toch de naam van Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) vallen. De Slowaakse wonderboy verkeert duidelijk in een uitstekende vorm met twee ritzeges in de Tirreno en een knaller van een Belgisch openingsweekend. Hij won in Kuurne en werd tweede in de Omloop. Sagan kan rekenen op zijn sprint, maar zal waarschijnlijk proberen aanvallen.

En de Belgen? Er verschijnen heel wat landgenoten aan de start die meer kunnen dan enkel figureren, met Greg Van Avermaet (BMC) op kop. “Ik wil dit jaar een monument winnen en Milaan-Sanremo is daarvoor mijn eerste mogelijkheid. Als alles goed gaat, hoop ik een kans te hebben”, klinkt het.