Nederlandse verkiezingen – “Nog niet meteen gaan formeren”

Nederlandse verkiezingen - "Nog niet meteen gaan formeren"

De Nederlandse minister-president Mark Rutte (VVD) wil nog niet in zijn kaarten laten kijken over de vorming van een nieuwe regeringscoalitie. “We moeten hier vanavond niet gaan formeren”, zo verklaarde Rutte in het NOS-programma ‘Nederland Kiest: De Uitslagen’ op NPO1. Rutte was samen met de lijsttrekkers Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66), Emile Roemer (SP) en Lodewijk Asscher (PvdA) aan tafel aangeschoven voor een slotgesprek op tv.
Rutte benadrukte tijdens het gesprek dat hij “heel blij” is dat de VVD de grootste partij is geworden. Maar hij stelde dat hij de echte uitslag wil afwachten voordat hij zich uitlaat over de mogelijkheden van een nieuw kabinet.
Lodewijk Asscher van de sociaaldemocratische PvdA ziet voor zijn partij dan weer geen rol meer weggelegd in een nieuwe regering. De partij lijkt op een historische nederlaag af te stevenen. “Het lijkt mij heel logisch dat niet naar mij wordt gekeken om in een regering te gaan”, zei hij in het debat met de andere lijsttrekkers.
Ook Roemer van SP onderstreepte, net als voor de verkiezingen, dat hij zich niet in een coalitie met VVD ziet stappen. Hij stelde dat beide partijen “mijlenver uit elkaar staan”.

bron: Belga