Journalistenvakbond NVJ berispt partij Denk voor wegsturen journalisten

Journalistenvakbond NVJ berispt partij Denk voor wegsturen journalisten

De Nederlandse journalistenvakbond NVJ heeft de partij Denk berispt omdat een groot aantal journalisten werd weggestuurd en geweigerd op de verkiezingsbijeenkomst van partijleider Tunahan Kuzu gisterenavond. De partij “bewijst de democratie een slechte dienst”, klinkt het vandaag in een mededeling van NVJ, die geciteerd wordt door de Nederlandse media. “Het is niet de eerste maal dat Denk dit doet”, aldus secretaris Thomas Bruning van NVJ. “Het is zeer teleurstellend gedrag en het is een zeer slecht voorbeeld voor een partij die serieus wil deelnemen aan de democratie.”

Iedere partij mag bepalen waar en wanneer zij media te woord willen staan, klinkt het nog. “Maar in een goed functionerende democratie moeten onafhankelijke media wel de kans krijgen om te verslaan en te controleren. Als Denk dat niet inziet, begrijpt de partij niet hoe de Nederlandse rechtstaat werkt.”

Bruning stelt dat de Nederlandse media hun werk vooral integer en open moeten blijven doen, ondanks praktijken van Denk en de PVV van Geert Wilders om de media nauwelijks te woord te staan. “Sommige partijen willen een beeld creëren dat media vooringenomen hun werk doen. Maar dat beeld verwerpen wij met klem. Journalisten hebben de taak politici kritisch te volgen. En als dat goed gebeurt, kan het altijd gebeuren dat bepaalde media een keer iets melden waar een partij minder blij mee is. Zo werkt een democratie.”

bron: Belga