“Drone van 200 dollar neergehaald met Patriot-raket van 3 miljoen dollar”

Drone van 200 dollar neergehaald met Patriot-raket van 3 miljoen dollar

Een Patriot-raket die zowat 3 miljoen dollar (ongeveer 2,8 miljoen euro) kost, is gebruikt om een kleine viermotorige drone van zowat 200 dollar (186 euro) neer te halen. Dat zei de Amerikaanse generaal David Perkins op een militair symposium in Alabama, zo bericht de Britse omroep BBC. “De quadcopter die 200 dollar kost op Amazon.com, maakte geen enkele kans tegen een Patriot”, zo zei hij. De partij die het kleine tuig neerhaalde, is een “heel dichte bondgenoot” van de Verenigde Staten, die te maken had met een “tegenstander” die de drone had ingezet. Verdere details over het incident gaf de generaal niet.

Patriot-raketten zijn lasergeleid en worden doorgaans gebruikt om vijandelijke vliegtuigen en ballistische raketten uit de lucht te schieten. De raketten halen vijf keer de snelheid van het geluid, terwijl dergelijke quadcopters gewoonlijk een maximumsnelheid halen van 80 kilometer per uur, aldus de BBC.

De Britse omroep verwijst nog naar recente berichten over sommige groepen die, bijvoorbeeld in Irak, wapens aan kleine commerciële drones vastmaken en die inzetten tegen ordediensten.

Perkins zei dat de drone wel degelijk is neergehaald, maar dat het economisch waarschijnlijk niet de beste keuze was om zo’n grote grond-luchtraket te gebruiken. In het symposium wijst de generaal ook op andere mogelijke manieren om die dreiging aan te pakken, zoals elektronische en cyberoorlogsvoering.

bron: Belga