3.145 kinderen krijgen voorkeursplaats in Brusselse Nederlandstalig basisonderwijs niet

In januari konden ouders hun kinderen via www.inschrijveninbrussel.be aanmelden voor een plaats in het Brusselse Nederlandstalige basisonderwijs, maar voor 3.145 kinderen kon de plaats van voorkeur momenteel niet toegewezen worden. Dat meldt het Lokaal Overleg Platform (LOP) Brussel Basisonderwijs in een persbericht. Voor 2.621 andere ouders was er wel goed nieuws. Ondanks de verhogingen van de capaciteit nam het tekort dit jaar opnieuw toe. Dat is volgens het LOP een gevolg van de stijging van het aantal aanmeldingen met 12 procent. Het Nederlandstalig basisonderwijs in Brussel bewijst volgens het LOP zijn populariteit met de forse toename van het aantal aanmeldingen en het toenemende tekort, maar het platform ziet nog een andere ontwikkeling. “We merken dat ouders steeds beter op de hoogte zijn van de aanmeldingsprocedure voor het Nederlandstalig onderwijs” zegt Nadine Engels, voorzitter van het LOP.
Het LOP wil de negatieve cijfers evenwel nuanceren. Zo zit 1 op de 3 leerlingen die zich aanmeldden nu al op school en willen ze simpelweg van school veranderen. In heel wat gevallen lukt dat ook en daartegenover staat dat hun huidige plaats opnieuw vrijkomt voor anderen, klinkt het.
Bij een terugblik naar de aanmeldingen voor het schooljaar 2016-2017 blijkt dat ruim 6 op de 10 kinderen die eerst geweigerd werden, toch konden starten in Nederlandstalig onderwijs in Brussel of Vlaanderen. Een kwart van de geweigerde kinderen week uit naar het Franstalig onderwijs. Het LOP roept de bevoegde overheden om de capaciteitsuitbreiding te versnellen.

bron: Belga