“Geen bewijs voor afluistering van Trump door Obama”

Geen bewijs voor afluistering van Trump door Obama

“Ik denk niet dat Trump Tower echt werd afgeluisterd”, aldus het Republikeins parlementslid Devin Nunes, die ook de commissie voorzit die toezicht houdt op de inlichtingendiensten. Hij voegde eraan toe dat als de tweets van Trump letterlijk genomen worden “de president duidelijk verkeerd zat”. Nunes had eerder nog verdedigd dat Obama het bevel had gegeven om Trump, toen nog presidentskandidaat, af te luisteren, maar vandaag klonk het dat daarvoor “nul bewijs” is. “Als Trump bezorgd is over andere afluisteractiviteiten naar hem of zijn entourage, dan willen we dat achterhalen”, zei Nunes.

Daarmee volgt Nunes de positie van Adam Schiff, de leidende Democraat in de commissie inlichtingendiensten. Schiff had vorige week, na een ontmoeting met FBI-directeur James Comey, al besloten dat er geen bewijzen waren voor Trumps bewering, die hij op 4 maart in een reeks tweets had gelanceerd. Vandaag gaven Schiff en Nunes een gezamenlijke persconferentie.

Nog deze week zei Trumps woordvoerder, Sean Spicer, dat de president “bijzonder zelfverzekerd” was dat het ministerie van Justitie bewijzen zou bezorgen dat Trump afgeluisterd werd door de vorige regering. Hij had eerder al gezegd dat de beweringen van Trump breder geïnterpreteerd moeten worden: niet enkel puur afluisteren en niet enkel de president zelf, maar de hele regering. In zijn tweet had Trump Obama nochtans omschreven als een “bad (or sick) guy!”.

Het ministerie van Justitie kreeg al eerder de vraag om bewijzen over het afluisteren te bezorgen aan de bevoegde commissie, in aanloop naar een hoorzitting, maandag, over de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Nunes en Schiff gaven aan dat ze niet verwachten dat Comey, die maandag komt getuigen in hun commissie, bewijzen zal bij hebben.

bron: Belga