Yoghurt heeft antidepressieve krachten

Yoghurt met aardbei
Foto Pixabay

Volgens onderzoekers van de universiteit van Virginia helpt yoghurt een depressie tegen te gaan. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat zuivel antidepressieve krachten bezit. 

Wetenschappers zijn erin geslaagd om symptomen van depressie bij muizen om te keren door ze probiotica te geven. Die stof zit ook in yoghurt. De onderzoekers hopen nu dat deze goede darmbacteriën hetzelfde effect hebben op mensen.

De studie bracht aan het licht dat darmbacteriën een rol spelen bij depressies. Ze bestudeerden muizen voor en nadat ze werden blootgesteld aan stress-factoren. Na het toedienen van lactobacillen merkte het onderzoeksteam dat de knaagdieren weer in een normale toestand kwamen. Als dit niet werd gegeven, kwamen de kenmerken van depressie terug.

Potentieel

Zo kwamen ze tot de conclusie dat de hoeveelheid lactobacillen in de darmen invloed heeft op een neurotransmitter, die depressies kan veroorzaken. Hoofdonderzoeker Alban Gaultier is zeer tevreden met de resultaten: “Onze bevindingen kunnen tot gevolg hebben dat patiënten geen complexe medicijnen met vervelende bijwerkingen meer hoeven te nemen. Het zou fantastisch zijn als je alleen met een aanpassing van je dieet je gemoedstoestand kunt verbeteren.”

Het onderzoek staat uiteraard nog in zijn kinderschoenen, er moeten nog uitgebreide tests gebeuren om na te gaan of deze techniek ook op mensen toepasbaar is.