Geens belooft nog voor Pasen extra maatregelen tegen kraken

Tegen Pasen zullen burgemeester naar de vrederechter kunnen stappen tegen krakers, stelt minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Open Vld vindt dat de minister niet ver genoeg gaat.

Sinds het bekend raakte dat krakers zijn ingetrokken in een woning in Gent, staat het onderwerp opnieuw centraal op de politieke agenda. Gents burgemeester Daniël Termont (sp.a) klaagde nog dat hij onvoldoende wettelijke instrumenten heeft om de krakers aan te pakken. Nog voor Pasen wil justitieminister Geens hem meer munitie geven.

Concreet zou het voor burgemeesters mogelijk worden om zelf naar de vrederechter te stappen. Momenteel is het kraken van een woning op zich niet strafbaar. Inbreken of het vervalsen van sleutels wel.

“We zullen de procedure voor de vrederechter verstrengen, meer tanden geven, door een strafsanctie laten volgen, ook wanneer er niemand meer woont”, aldus Geens op de VRT. “Ik verwacht dat we nog vóór Pasen met maatregelen zullen komen.”

“Je huis is je thuis”

De aankondiging volstaat niet voor Open Vld, coalitiepartner van CD&V. De liberalen willen dat kraken strafbaar wordt en dat de wetsvoorstellen daarover snel door het parlement gaan. “Inbreken en een huis kraken is onaanvaardbaar. Altijd”, stelt Kamerlid Egbert Lachaert. “Geen uitstel meer, want toestanden als deze in Gent kunnen absoluut niet. Je huis is je thuis. Het is eigenlijk ongelooflijk dat we dit debat over bescherming van je eigendom zelfs moeten voeren.”