Opnieuw protest tegen tentoonstelling Huts in Caermersklooster

door
Belga
Leestijd 2 min.

Nadat linkse organisaties al een protestmars hielden op de opening van Fernand Huts' tentoonstelling "Voor God en Geld", wordt nu in de buurt van het Caermersklooster een protestmanifest opgehangen tegen Huts' nieuwe tentoonstelling "Oer. De wortels van Vlaanderen". Dat meldt ACOD Cultuur. Het pamflet, dat opgehangen wordt aan acht ramen nabij het Caermersklooster, toont een sigaar rokende Huts met daaronder het opschrift "Graai. Roofbaronnen van Vlaanderen". In een opiniestuk op dewereldmorgen.be, hekelt Robrecht Vanderbeeken, algemeen secretaris ACOD Cultuur, onder meer het "filantro-kapitalisme".

Volgens Vanderbeeken is de tentoonstelling vooral "een oefening in wegkijken". "Spreken in termen van een 'snel veranderende wereld' verhult heel veel zaken waar kapitalist Huts liever over zwijgt. De betreffende kunstenaars probeerden immers de schrijnende ongelijkheid en miserie van het negentiende-eeuwse kapitalisme te ontlopen, alsook het geweld van de Eerste Wereldoorlog die in eerste instantie een Groote klassenoorlog was: adel en industriële burgerij deden het in hun broek voor de volksmassa's en het spook van de revolutie", klinkt het onder meer.

Met "Oer. De Wortels van Vlaanderen", wil Huts vanaf 15 maart enerzijds werk tonen van kunstenaars als Emile Claus of Valerius De Saedeleer, die het "vuile Gent" verlieten om in de Leiestreek de "echo's van de verloren idylle" terug te vinden of James Ensor die in Oostende schippert tussen reële vissers en burleske fantasieën. De Eerste Wereldoorlog, met buitenlandse ballingschappen als gevolg, zorgden er dan weer voor dat schilders als Gust De Smet of Constant Permeke voeling krijgen met wat internationaal beweegt.

bron: Belga