EU-top - Europese leiders ronden top af, Polen weigert conclusies goed te keuren

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Europese staatshoofden en regeringsleiders hebben hun Europese top omstreeks middernacht afgerond met een gesprek over de politieke toestand op de Westelijke Balkan. Ze tonen zich ongerust over de invloed van Rusland en Turkije in de regio. Het is voorzitter Donald Tusk niet meer gelukt de Poolse premier Beata Szydlo ervan te overtuigen de conclusies van de top mee goed te keuren. Na de herbenoeming van Tusk als voorzitter van de Europese Raad en het verzet daartegen van zijn thuisland Polen, bij het begin van de top, viel er donderdagavond maar weinig nieuws meer te rapen. De Europese leiders wisselden van gedachten over hun gemeenschappelijke defensie en veiligheidsbeleid, maar spraken ook over de Westelijke Balkan.

"De spanningen en verdeeldheid zijn er geëscaleerd, deels door ongezonde invloeden van buitenaf die de voorbije tijd verschillende landen hebben gedestabiliseerd", verklaarde voorzitter Tusk.

Hij heeft zijn collega's ertoe opgeroepen "het Europese perspectief voor de Balkan te herbevestigen". "De Europese Unie blijft trouw aan haar belofte" van een toekomstige uitbreiding" en "engageert zich volledig voor de stabiliteit en de welvaart van de regio", zegt hij.

De Europese Unie wil de zeven landen van de Westelijke Balkan stap voor stap dichterbij brengen. In 2013 werd Kroatië de eerste EU-lidstaat van de regio, Montenegro, Servië, de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië en Albanië zijn allen kandidaat-lidstaat, Bosnië en Herzegovina en Kosovo zijn potentiële kandidaten.

Vrijdagochtend komen de leiders opnieuw samen voor een informele top over de toekomst van de EU. Ze zullen er de verklaring voorbereiden die ze op 25 maart in Rome willen aannemen en die als de doorstart van de EU met 27 lidstaten wordt gezien. De Britse premier Theresa May zal er dan ook in Rome en vrijdag in Brussel niet bij zijn.

bron: Belga