België en andere landen willen samen meer en beter doen voor terreurslachtoffers

België en andere landen willen samen meer en beter doen voor terreurslachtoffers

België en vijf andere Europese landen slaan de handen in elkaar om slachtoffers van terrorisme beter bij te staan. Denk onder meer aan de uitbouw van een uniek loket voor slachtoffers en een online portaal met informatie. Justitieminister Koen Geens en zijn collega van Volksgezondheid Maggie De Block ondertekenden daarover een intentieverklaring, samen met de Franse staatssecretaris voor Slachtofferhulp Juliette Méadel. Voorlopig staat het initiatief nog in zijn kinderschoenen. “Bedoeling is een internationaal beleid uit te tekenen, specifiek rond slachtofferhulp en de toegang tot informatie”, verduidelijken Geens en De Block.
Concreet focust de intentieverklaring op zes punten, die een comité van deskundigen nu moet uitwerken. Belangrijk daarbij is de oprichting van een uniek interdisciplinair loket, zodat de slachtoffers niet telkens opnieuw hun verhaal moeten doen bij alle mogelijke diensten. Dat pijnpunt keerde meermaals terug tijdens de hoorzitting met een slachtoffervereniging in de onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart.

Daarnaast vermeldt de verklaring nog een online informatieportaal, een uniek Europees telefoonnummer voor informatieverstrekking aan alle slachtoffers en communicatie in meerdere talen. En ook een betere harmonisatie van de vergoedingen en een betere coördinatie van de nationale diensten voor slachtofferhulp staan op het lijstje.

Geens spreekt van “een grote stap vooruit dat zes Europese landen de krachten bundelen om de opvang en begeleiding van slachtoffers van terreurdaden samen te organiseren”. Hij zal ook andere Europese collega’s aansporen om – samen met België, Frankrijk, Spanje, Italië, Hongarije en Roemenië – mee te stappen in het verhaal.
“Alle medische en andere betrokken diensten in ons land hebben bewezen dat eendracht macht maakt”, besluit ook De Block. “Wij moeten dit engagement ook op Europees niveau verder zetten en de ervaringen uitwisselen zodat we in de toekomst de best mogelijke aanpak kunnen garanderen aan terreurslachtoffers.”

bron: Belga