Polen dreigt EU-top te kelderen over herbenoeming Donald Tusk

door
Belga
Leestijd 2 min.

Polen dreigt de Europese top vandaag te doen mislukken als er gestemd wordt over de herbenoeming van Donald Tusk als Europees president. De Poolse regering wil koste wat het kost vermijden dat haar landgenoot een tweede mandaat binnenrijft. Wat er eerst als een gemakkelijk af te vinken agendapunt uitzag, dreigt uit te groeien tot een echte clash. Polen zegt er alles aan te zullen doen om te verhinderen dat Donald Tusk herbenoemd wordt als voorzitter van de Europese Raad. Minister van Buitenlandse Zaken Witold Waszczykowski voerde vanochtend opnieuw de forcing.

"We gaan onze partners erover informeren dat de hele top bedreigd wordt als er gedwongen wordt te stemmen", zei hij tijdens een interview op de Poolse omroep TVN24. "We hebben de Duitsers de boodschap overgemaakt dat het niet nodig is vandaag al de voorzitter van de Europese Raad te verkiezen."

Het huidige mandaat van Tusk loopt eind mei af. Dat hij vandaag benoemd zou worden voor een tweede - en laatste - ambtstermijn van 2,5 jaar leek evident, tot Polen duidelijk maakte dat het zijn landgenoot in geen geval wil steunen. De rechts-conservatieve regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) behandelt de meer liberale Tusk en zijn partij Burgerplatform als absolute politieke tegenstanders.

Normaal gezien zullen de Europese leiders unanimiteit zoeken over de benoeming van hun voorzitter. Maar als de consensus uitblijft, kunnen ze beslissen tot een stemming over te gaan. Polen zal in dat geval gegarandeerd in het zand bijten, maar dan dreigt premier Beata Szydlo volgens Poolse media de conclusies van de top niet te ondertekenen. Dat zou ze meteen ongeldig maken.

Bron: Belga