Afwachtende houding van Franse financiële magistraten in onderzoek naar Macron

Afwachtende houding van Franse financiële magistraten in onderzoek naar Macron

De Algemene Inspectie van Financiën (IGF) in Frankrijk heeft terughoudend gereageerd op een bericht in het satirische weekblad Le Canard Enchainé. Daarin wordt gesteld dat de vroegere minister van Economie en huidige presidentskandidaat Emmanuel Macron zich voor een bezoek aan de VS schuldig zou gemaakt hebben aan vriendjespolitiek. De autoriteiten wachten op bijkomende informatie, verklaarde een woordvoerster in Parijs. Le Canard Enchainé scrhijft in zijn nieuwe uitgave dat het optreden van de toenmalige Franse minister van Economie in Las Vegas op 6 januari 2016 meer dan 380.000 euro had opgeleverd. Business France, een van de ministeries van Economie en Financiën afhankelijke faciliteit, had de opdracht zonder aanbesteding aan het Franse reclame- en communicatiebureau Havas toegekend.

“Zo gauw we over meer informatie beschikken, zullen we met het Openbaar Ministerie in Parijs over mogelijke gevolgen nadenken”, zei de woordvoerster. De IGF voert al sinds januari een onderzoek in de affaire rond de conservatieve presidentskandidaat François Fillon wegens een vermoedelijke fictieve job van zijn echtgenote.

Macron zei over de verdachtmakingen: “Ik was daar niet van op de hoogte, maar ik geloof niet dat het mijn ministerie was dat een manifestatie zonder aanbesteding georganiseerd heeft”. De 39-jarige politicus, die als onafhankelijke aantreedt, geldt als een van de favorieten voor de verkiezingen die eind april beginnen. De peilingen geven de oud-minister een goede kans om de rechtse populist Marine Le Pen te verslaan.

bron: Belga