Woeste zee slokt toeristische trekpleister van Malta op

Blauwe Raam
Foto R.V.

Het Blauwe Raam, de populaire toeristische trekpleister op het eiland Gozo bij Malta, is verdwenen. De reusachtige rotsformatie in de vorm van een ruit brak doormidden en verdween in het wilde water.

De Maltezers wisten dat het ooit kon gebeuren. De erosie had de kalkstenen rots al sterk aangetast. Daarom mochten bezoekers niet meer over The Azure Window lopen. Toch kwam de ineenstorting gisterenochtend als een verrassing. Het is een pak sneller gebeurd dan geologen hadden voorspeld. Volgens hen zou de formatie nog tientallen jaren standhouden.

Volgens Times of Malta stormde het bijzonder hevig boven Gozo. “Met een luide knal, gevolgd door een grote golf van opspattend water was de rotsformatie ineens verdwenen”, vertelt een ooggetuige aan de locale krant.

“Zwarte dag”

Op het eiland wordt geschokt gereageerd. Premier Joseph Muscat sprak van een zwarte dag in de geschiedenis van het land. Ook voor de toeristische sector is het een zware klap. De attractie lokte jaarlijks veel bezoekers en was het uithangbord van het eiland.

De locatie was ook het decor voor verschillende films en reeksen zoals de populaire serie ‘Game of Thrones’.