WikiLeaks publiceert documenten over cyberspionage CIA

WikiLeaks publiceert documenten over cyberspionage CIA
WikiLeaks publiceert documenten over cyberspionage CIA

Het klokkenluidersplatform WikiLeaks heeft duizenden documenten online geplaatst die van de Amerikaanse geheime dienst CIA zouden afstammen. Het materiaal dat onder de titel “Vault 7” openbaar is gemaakt, biedt een blik op de vermoedelijke cyberspionage-praktijken van de CIA. Bovendien worden in de documenten zwakke plekken van smartphones, computers en andere elektronische toestellen beschreven en instrumenten voor hackers voorgesteld. Volgens een persmededeling van WikiLeaks zou de geheime dienst ook vanuit het Amerikaanse consulaat-generaal in Frankfurt spionage-activiteiten hebben gevoerd. Zo hadden de hackers van daaruit aanvallen bestuurd in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Eerder had Spiegel Online daarover bericht.

Tot het hacking-arsenaal van de CIA behoren malware (kwaadaardige software) zoals virussen en zogeheten ‘Trojaanse paarden’, aldus WikiLeaks. Met die instrumenten kan de CIA zich toegang verschaffen tot iPhones, Android- en Windows-toestellen. Met speciale software kunnen bovendien bepaalde televisietoestellen van Samsung die een microfoon en camera hebben, ingeschakeld worden zonder dat de gebruiker of eigenaar dat weet. Zo neemt het toestel gesprekken op en stuurt die naar een server van de CIA, aldus WikiLeaks.

De zogenaamde cyberwapens om informatie te vergaren, zijn heel gevaarlijk. Vallen die in verkeerde handen, kunnen ze immers ingeschakeld worden tegen derde partijen. “In de ontwikkeling van cyberwapens zit een extreem risico op proliferatie”, zegt WikiLeaks-stichter Julian Assange.

WikiLeaks kreeg de informatie van een anonieme bron, die daarmee een debat wil losweken of de CIA zijn bevoegdheden niet heeft overschreden. Het klokkenluidersplatform maakte de documenten klaar voor publicatie en maakte onder andere namen van CIA-medewerkers onleesbaar.

Bron: Belga