Washington voert aanvallen op Al Qaida in Jemen op

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Amerikaanse leger voert zijn offensief tegen de tak van terreurnetwerk Al Qaida in Jemen op. In de afgelopen twee nachten hebben drones en gevechtsvliegtuigen meer dan 30 aanvallen uitgevoerd op de terreurorganisatie. Dat zei Pentagon-woordvoerder Jeff Davis in Washington. Al Qaida op het Arabisch schiereiland (Aqpa) is net zo verontrustend als terreurmilitie Islamitische Staat (IS), aldus Davis. "Aqpa is de organisatie die meer Amerikaans bloed aan de handen heeft kleven." De groep heeft aangetoond heel succesvol te zijn in het plannen en uitvoeren van aanslagen op Amerikanen, klinkt het.

Aqpa maakt gebruik van de chaos in Jemen, waar een burgeroorlog woedt tussen aanhangers van de regering en sjiitische Houthi-rebellen. De terroristen veroverden vooral gebied in het zuiden en wonnen er aan invloed. Volgens een vertegenwoordiger van de Amerikaanse overheid telt de organisatie een duizendtal strijders.

Het Amerikaanse leger valt Aqpa al enkele jaren aan. Eind januari veroorzaakte een operatie van Amerikaanse Special Forces in Jemen nog heel wat ophef, omdat daarbij verschillende burgers en ook een Amerikaanse soldaat om het leven kwamen. Het ging om de eerste dergelijke actie die president Donald Trump had goedgekeurd. De actie is erg omstreden, hoewel het Witte Huis van een succes spreekt. Volgens waarnemers liep er echter heel wat fout. Donderdag nog berichtte de Amerikaanse zender NBC - op gezag van bronnen bij de regering - dat de operatie geen belangrijke inlichtingen had opgeleverd.

Volgens Davis zijn sinds de operatie in januari geen Amerikaanse soldaten meer betrokken geweest bij gevechten. Hij wou echter niet zeggen of er nog operaties op het terrein zijn geweest. De operatie is ook uitgevoerd na akkoord van de internationaal erkende Jemenitische regering en president Abd Rabbo Mansour Hadi, aldus Davis. Volgens de krant New York Times had de Jemenitische regering de goedkeuring voor dergelijke operaties echter ingetrokken.

Bron: Belga