30 jaar Herald of Free Enterprise – Ferry Aid snelde slachtoffers Herald of Free Enterprise te hulp

30 jaar Herald of Free Enterprise - Ferry Aid snelde slachtoffers Herald of Free Enterprise te hulp

In de nadagen van de ramp met de ferry Herald of Free Entreprise, op 6 maart 1987, kwam er hulp uit verschillende hoeken, ook uit culturele hoek. De gelegenheidsband “Ferry Aid” werd opgericht en blikte het nummer “Let it be” van The Beatles opnieuw in. De opbrengst ging naar de slachtoffers van de scheepsramp. Bij de ramp met de ferry kwamen 193 van de ongeveer 600 passagiers om het leven. Het duurde lang voordat iedereen kon geïdentificeerd worden door gebrekkige passagierslijsten. Heel wat reizigers op de ferry hadden namelijk deelgenomen aan een actie van de Britse krant The Sun die een overzet van Dover naar Oostende aanbood voor amper een pond.
Enkele weken na de “Zeebrugge Disaster” bracht de krant “Ferry Aid” in stelling, een gelegenheidsband onder aanvoering van Paul McCartney, met als doel de opbrengsten van een single te schenken aan de slachtoffers van de ramp. Uiteindelijk werd van 14 tot 16 maart “Let it be” heropgenomen samen met tientallen artiesten zoals Boy George, Kim Wilde, Kate Bush en gitaarsolo’s van Mark Knopfler en Gary Moore. In het achtergrondkoor zaten nog tal van bekende artiesten zoals Rick Astley, Frankie goes to Hollywood, Bonnie Tyler en Bananarama.
Uiteindelijk werden ongeveer 500.000 exemplaren verkocht. In Groot-Brittannië stond de single kort na de release op nummer één van 4 tot 18 april. In België geraakte “Let it be” tot op plaats twee.

bron: Belga