Reynders bracht hulde aan slachtoffers van aanslag op Bardomuseum in Tunis

door
Belga
Leestijd 2 min.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft vandaag in de Tunesische hoofdstad Tunis hulde gebracht aan de slachtoffers van de aanslag in het Bardomuseum, nu bijna twee jaar geleden. Die aanslag kostte het leven aan 23 mensen, onder wie één Belgische vrouw. Reynders legde een krans neer aan het monument voor de slachtoffers. Hij wees erop dat er zowel in België als in Tunesië deze maand veel aandacht zal gaan naar de herdenking van de aanslagen. De aanslag in het Bardomuseum vond plaats op 18 maart 2015. Bijna dag op dag een jaar later, op 22 maart 2016 vonden er in België aanslagen plaats in Brussel en op de luchthaven van Zaventem.

Tunesië kende nadien nog aanslagen. Bij een terroristische aanval op een hotel in de badplaats Sousse kwamen 38 mensen om onder wie een Belg. Verschillende landen stelden een negatief reisadvies in, vanwege de hoge terreurdreiging. Ook ons land deed dat, zodat de grote touroperators er weg bleven. Dat bleek rampzalig voor de belangrijke toeristische sector in het Maghrebland. Tot voor enkele jaren kwamen daar jaarlijks 170.000 Belgen op vakantie.

Minister Reynders sprak vandaag met de Tunesische president Béji Caid Essebi en met eerste minister Youssef Chahed. Bij die gesprekken werd het recent bijgestuurde reisadvies voor Tunesië besproken. Buitenlandse Zaken zegt nu dat "mits de nodige waakzaamheid" plaatsen aan de kustlijn en de hoofdstad Tunis bezocht kunnen worden. Het land heeft, met de hulp van de internationale gemeenschap, grote inspanningen gedaan om de veiligheid in luchthavens en hotels te verhogen, zei Reynders woensdag al.

Op een persmoment kreeg de Belgische minister de vraag of ons land niet een nog positiever reisadvies kon uitvaardigen. De minister antwoordde dat dit mogelijk is, als de situatie verder gunstig evolueert. Een reisadvies wordt gemaakt op basis van rapporten van veiligheidsdiensten ter plaatse, legde hij uit. De situatie in Tunesië is fors verbeterd, maar er zijn nog plaatsen in het land waar het onveilig is.

"Het advies kan altijd evolueren, maar dan wel in functie van de rapporten die we krijgen, niet in functie van de druk die we kunnen ervaren van de toeristische actoren. Die hebben - en we kunnen dat begrijpen - hun belangen, maar wij hebben onze verantwoordelijkheid", zei de minister.

Intussen hebben de grote touroperators al hun terugkeer naar Tunesië bevestigd. Thomas Cook liet vorige week al weten terug vanaf 8 april op Tunesië te vliegen. TUI liet vandaag weten dat vanaf 31 maart te doen.

bron: Belga