Pro-Koerdische HDP begint campagne tegen presidentieel systeem in Turkije

door
Belga
Leestijd 1 min.

De pro-Koerdische oppositiepartij HDP heeft aan het begin van haar campagne tegen de invoering van een presidentieel systeem in Turkije geklaagd over een ongelijke strijd. "We staan onder grote druk", zei HDP-afgevaardigde Filiz Kerestecioglu vandaag bij de officiële start. Door de gedwongen sluiting van een resem oppositiekranten en televisiekanalen vinden de tegenstanders van het presidentieel systeem geen gehoor in de media. Ook het feit dat de partijvoorzitters Selahattin Demirtas en Figen Yüksekdag naast negen andere HDP-parlementsleden en duizenden partijleden in voorlopige hechtenis zitten, belemmert een faire verkiezingsstrijd. Ondanks de "ongelijke voorwaarden" is ze ervan overtuigd dat de mensen in het referendum "neen" zullen stemmen, zei Kerestecioglu. "Het volk zal voor vrijheid en democratie kiezen".

De HDP startte haar in het Koerdisch en Turks gevoerde verkiezingscampagne met gelijktijdige manifestaties in de Koerdische grootstad Diyarbakir, in de West-Turkse metropool Izmir en in Istanboel.

De Turken stemmen op 16 april in een volksraadpleging over een grondwetswijziging die de invoering van een presidentieel systeem mogelijk maakt. Dat zou president Recep Tayyip Erdogan nog aanzienlijk meer macht geven en het parlement verzwakken.

bron: Belga