Chocolatiers brengen Perrette-reep weer tot leven tijdens Antwerp Chocolate Week

door
Belga
Leestijd 2 min.

Naar aanleiding van de Antwerp Chocolate Week van vrijdag 3 tot en met zondag 12 maart brengt de vzw Antwerpen Koekenstad de teloorgegane chocoladereep Perrette opnieuw in omloop op basis van een oorspronkelijk recept. Perrette was in 1904 de eerste Belgische chocoladereep en lang erg populair, maar raakte in de verdrukking door de globalisering en een reeks overnames in de sector. Kraft Foods zette de productie in 1986 stop. Perrette zal tijdens de Antwerp Chocolate Week zelf verkrijgbaar zijn bij DelRey en Lints, nadien krijgen ook andere Antwerpse chocolatiers en patissiers de kans om de repen te verkopen. "De rechten op de merknaam en het product waren vrijgekomen, we hebben dan ook de kans gegrepen om er zelf een octrooi voor aan te vragen", zegt Eddy Van Tittelboom van bakkerij en tearoom Lints. "Perrette wordt gekenmerkt door een heel volle en zuivere chocoladesmaak. Dat de reep destijds toch verdween, lag aan het fuseren van verschillende grote producenten die dan plots met een te ruim assortiment zaten."

Perrette was oorspronkelijk een product van Meurisse, de eerste grote chocoladefabriek van Antwerpen en bij uitbreiding België. "Het merk werd in 1904 gedeponeerd en de reep was voor het eerst te proeven op de Wereldtentoonstelling van 1905", zegt Piet De Lombaerde van Antwerpen Koekenstad. "Het idee voor een reep was ontstaan door de hoge cacaoprijzen in die tijd. Chocoladetabletten met minder cacao waren geen optie omdat dat niet goed zou smaken, dus is men voor de mogelijkheid gegaan om de chocolade in kleinere porties te kunnen verdelen." Perrette werd volgens Antwerpen Koekenstad het populairste product van Meurisse. Het hele verhaal wordt verteld in de expo "Chocoladestad - Chocoladefabriek", die nog tot 31 maart loopt in het voormalige postgebouw aan de Groenplaats.

bron: Belga