Parende panda’s doen restaurantketen floreren

AFP / Tokyo Zoological Park Socierty

De aandelen van Totenko, een keten van Chinese restaurants in Japan, zijn dit weekend de hoogte ingeschoten. Opmerkelijk is dat een stelletje parende panda’s daarvoor verantwoordelijk zijn.

Bloomberg rapporteert dat de aandelen van Totenko op een gegeven moment 9,9% meer waard dan wanneer de beurs zijn deuren openende. Op het einde van de beursdag klokte het effect af op een stijging van 2,9%.

De plotse stijging kwam er na een aankondiging van Ueno Zoo. De reuzenpanda’s Shin Shin en Ri Ri (foto) hadden 52 seconden gepaard, wat voldoende kan zijn voor een zwangerschap. En een babypanda lokt natuurlijk heel wat bezoekers naar het dierenpark.

De kans dat die bezoekers een hapje eten bij Totenko is blijkbaar groot genoeg om het aandeel de hoogte in te jagen. Het belangrijkste restaurant van de keten bevindt zich immers op wandelafstand van de zoo.

De laatste keer dat het berenpaar van bil ging dateert uit 2012. Dat resulteerde in een baby, maar die stierf een week na de geboorte. Die economische impact van de kleine panda was toen geraamd op tien miljard yen (84 miljoen euro).