“Massaal geweld op migrerende kinderen langs centrale Middellandse Zeeroute”

Massaal geweld op migrerende kinderen langs centrale Middellandse Zeeroute

Langs de migratieroute die van het Afrika ten zuiden van de Sahara, door Libië en over de Middellandse Zee tot in Europa loopt, wordt drie kwart van de kinderen die de levensgevaarlijke tocht ondernemen het slachtoffer van geweld, mishandeling of agressie door volwassenen. Dat blijkt dinsdag uit een steekproef die Unicef liet uitvoeren. De kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties roept de EU en haar lidstaten op om voor minderjarige vluchtelingen en migranten legale routes te organiseren om kinderen uit de handen van smokkelaars te houden. Via de centrale Middellandse Zeeroute reizen elke dag duizenden mensen uit het achterland van Afrika en het Midden-Oosten door de Sahara naar de Middellandse Zee in Libië. Voor het traject bestaan er geen veilige, legale alternatieven, klaagt de organisatie aan in haar rapport ‘Een dodelijke reis voor kinderen. De migratieroute over de centrale Middellandse Zee’.

Unicef heeft in Libië gepeild wat er onderweg met migrerende kinderen en vrouwen gebeurt. Er werden 82 vrouwen en 40 kinderen geïnterviewd. Van de kinderen zei drie kwart dat ze geweld, mishandeling of agressie door volwassenen ondervonden hebben. Bijna de helft van de bevraagde vrouwen verklaarde seksueel geweld ondergaan te hebben tijdens de reis.

De meeste kinderen hebben verbaal en emotioneel misbruik ervaren, terwijl ongeveer de helft slagen of ander misbruik onderging. Bovendien zeiden veel migrerende kinderen dat ze geen toegang hadden tot voldoende voedsel op weg naar Libië.

Volgens Afshan Khan, Unicef-directeur voor Centraal- en Oost-Europa, moeten er “sterkere maatregelen (genomen worden) om vluchtende kinderen te beschermen door een veilige doortocht te garanderen voor alle vluchtende en migrerende kinderen”. Unicef vraagt de Europese Unie dan ook om veilige en legale routes te creëren. Specifiek in Libië, argumenteert Unicef, moeten er beschermingsprogramma’s voor kinderen worden opgezet.

bron: Belga