SpaceX stuurt volgend jaar twee toeristen naar de maan

AFP / K. Shiflett

SpaceX gaat volgend jaar al twee toeristen naar de maan sturen. Dat heeft het ruimtevaartbedrijf van CEO Elon Musk bekendgemaakt.

Hoewel de man achter Tesla de namen van de ruimtetoeristen in spe niet mag bekendmaken, wist hij wel te vertellen dat de twee al een “significant voorschot” betaald hebben.

Dit jaar nog krijgen ze een opleiding en ondergaan ze allerlei medische tests, om – als alles goed gaat – volgend jaar een reis langs het maanoppervlak te maken. Een tripje van meer dan 500.000 kilometer dat ongeveer een week in beslag zou moeten nemen.

“Voor het eerst in 45 jaar gaan we mensen diep in de ruimte sturen”, zegt Musk. “Ze zullen zich verder in het zonnestelsel begeven dan eender wie voor hen.”

Het tweetal zal reizen aan boord van de Crew Dragon capsule (foto), die later dit jaar zijn eerste onbemande testvlucht zal maken. Als die goed verloopt, volgt nadien een bemande vlucht met astronauten van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. De capsule zal bestuurd worden vanaf de aarde.