Oscars – Oscar voor beste buitenlandse film gaat naar “The Salesman” van Iraniër Asghar Farhadi

Oscars - Oscar voor beste buitenlandse film gaat naar
Oscars - Oscar voor beste buitenlandse film gaat naar "The Salesman" van Iraniër Asghar Farhadi

De Oscar van de beste buitenlandse film gaat zondag naar “The Salesman” van de Iraniër Asghar Farhadi. De regisseur was zelf niet aanwezig op de ceremonie, “uit respect voor de mensen van zijn land en van de zes andere landen die getroffen zijn door de onmenselijke maatregel die immigranten bant in de VS”, aldus de Iraans-Amerikaanse ingenieur Anousheh Ansari, die Farhadi vertegenwoordigde. Farhadi had eerder al aangekondigd dat hij de Oscarceremonie zou boycotten vanwege de Amerikaanse vijandigheid tegenover bepaalde bevolkingsgroepen, en dat hij zich ging laten vertegenwoordigen door twee Iraans-Amerikaanse wetenschappers. Hij won al in 2012 een Oscar voor de film “A separation”.
Eerder raakte ook al bekend dat twee leden van de withelmen, een Syrische hulporganisatie, door Trumps inreisverbod gebannen werden van de Oscaruitreiking in Los Angeles. De film ‘The White Helmets’ van Orlando von Einsiedel is een van de vijf genomineerden voor een Oscar in de categorie beste korte documentaire.
“The Salesman” vertelt het verhaal van een echtpaar dat na een brutale overval niet naar de politie stapt, maar wel zelf het recht in handen neemt. De film is een drama rond schuld, vergiffenis, waarden en moraliteit.
De vijf genomineerden voor de beste buitenlandse film publiceerden vrijdag nog een gezamenlijke mededeling waarin ze “het klimaat van fanatisme en nationalisme dat we vandaag zien in de VS en in veel andere landen” veroordelen. Ook “Toni Erdmann” (Duitsland), “A Man Called Ove” (Zweden), “Tanna” (Australië), “Land of Mine” (Denemarken) maakten kans op een Academy Award.

Bron: Belga