Zuid-Afrikaanse politie drijft anti-immigratiebetogers uiteen

Zuid-Afrikaanse politie drijft anti-immigratiebetogers uiteen
Zuid-Afrikaanse politie drijft anti-immigratiebetogers uiteen

De politie van Zuid-Afrika heeft traangasgranaten en rubberkogels afgevuurd om honderden betogers uiteen te drijven die in Pretoria tegen immigratie protesteerden. De manifestatie volgt op een golf van gewelddadige incidenten waarbij woedende mensen in Johannesburg en in de hoofdstad gebouwen plunderen en in brand staken die buitenlanders zouden gebruiken voor prostitutie en drugshandel. Tot de betoging was opgeroepen door een collectief van bewoners van een township in Pretoria. Zij verwijten de buitenlanders dat ze het werk van de Zuid-Afrikanen afpakken en de criminaliteit doen toenemen, terwijl er al zoveel werkloosheid en armoede is in Zuid-Afrika.
Ongeveer 500 van hen stapten ’s morgens naar het ministerie van Binnenlandse Zaken op. De winkeliers langs het parcours hielden de deuren dicht. De oproerpolitie was massaal aanwezig in de omgeving van het ministerie en dreef de menigte uiteen met rubberkogels, traangas en stungranaten.

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma had de “Zuid-Afrikaanse burgers en de buitenlanders” kort voor de betoging nog opgeroepen tot “gematigdheid”. Vooral Nigerianen zijn het mikpunt van de incidenten in Zuid-Afrika. Abuja ontbood donderdag de Zuid-Afrikaanse ambassadeur om maatregelen te eisen ter bescherming van “de levens en goederen van de buitenlanders”.

Bron: Belga