Verzoeningscommissie drankafnamecontracten is opgericht

door
Belga
Leestijd 1 min.

In het Brusselse café De Monk is woensdagmiddag de verzoeningscommissie drankafnamecontracten officieel opgericht. De commissie bestaat uit vertegenwoordigers van de brouwers, de horecasector en de drankhandelaars. Ze probeert geschillen over contracten in der minne op te lossen. Alle betrokken spelers stelden eind 2015 een gedragscode op. Aanleiding waren de wurgcontracten die in de sector bestonden. Brouwers zijn immers vaak de leveranciers van horecazaken én ook hun huisbaas. Daardoor gingen veel contracten voor de afname van drank veel verder dan de relatie leverancier-afnemer. Horecazaken werden daardoor bijvoorbeeld verplicht om naast drank ook andere zaken, zoals koekjes, af te nemen bij de brouwer.

De nieuwe gedragscode moest een einde maken aan die praktijken. Er was echter nog geen forum waarbinnen geschillen kunnen opgelost worden. De verzoeningscommissie drankafnamecontracten werd woensdagmiddag opgericht. "Deze commissie moet de gedragscode naar een hoger niveau optillen", benadrukt federaal minister van Economie Kris Peeters (CD&V). "Vanaf nu kunnen alle geschillen over de uitvoering van de gedragscode opgelost worden door de betrokkenen zelf."

Minister Peeters en minister van Middenstand Willy Borsus (MR) en de vertegenwoordigers van de Federatie van Belgische Drankenhandelaars (FEBED), de Belgische Brouwers, Horeca Vlaanderen, Horeca Wallonië en Horeca Brussel ondertekenden woensdagmiddag in De Monk de oprichtingsakte van de verzoeningscommissie. "Ik ben bijzonder verheugd dat deze commissie is opgericht en wens alle betrokkenen veel succes met de naleving van de gedragscode", reageerde minister Borsus.

bron: Belga