Oorzaak van treinongeval nabij Leuven nog onbekend

door
Belga
Leestijd 1 min.

De oorzaak voor het dodelijk spoorongeval van zaterdag net buiten het station van Leuven is nog altijd onbekend. Dat verklaarde minister van Mobiliteit François Bellot in de bevoegde Kamercommissie. Het onderzoek is nog niet afgelopen, antwoordde hij op vragen over mogelijke problemen aan de infrastructuur of overdreven snelheid als oorzaak. "Ik beschik vandaag niet over elementen", verzekerde de minister. De trein, bestaande uit drie voertuigen, vertrok om 13.09 uur uit Leuven met De Panne als bestemming. Drie minuten na het vertrek uit het station van de studentenstad draaide het kopvoertuig om een onbekende reden volledig om zijn as voordat de wagon op zijn zijkant terechtkwam. Ook het tweede voertuig ontspoorde, maar bleef rechtop staan.

Bellot verklaarde in de commissie dat in totaal vier afzonderlijke onderzoeken zijn opgestart, door de NMBS, Infrabel, de FOD Mobiliteit en het gerecht. De sporen op de plaats van het ongeval zijn uitgerust met de veiligheidssystemen TBL1+, ECTS en krokodil, maar het treinstel was nog niet uitgerust met het ECTS-systeem. Dat laatste systeem moet ten laatste tegen 2023 volledig uitgerold worden in België, aldus nog Bellot.

Het spoor en de plaatselijke wissels hadden op 22 oktober 2016 nog een volledig onderhoud gehad en enkele dagen voor het ongeval werd nog een visuele controle uitgevoerd, voegde de minister er nog aan toe.

Tegen volgende week moeten het spoornetwerk op de plaats van het spoorongeval, dat één dode en 27 gewonden eiste, opnieuw volledig operationeel zijn, besloot François Bellot.

bron: Belga