Minister Weyts volgt advies van verkeersorganisaties en kiest niet voor fietshelmplicht

Minister Weyts volgt advies van verkeersorganisaties en kiest niet voor fietshelmplicht

“Ik volg het advies van het Vlaams Huis voor de Verkeersveiligheid en kies dus níet voor een verplichting, want dan zullen minder mensen kiezen voor de fiets”, zegt Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) in antwoord op de enquête over fietshelmen van BIVV. “Wel blijf ik de fietshelm promoten op een positieve manier”, voegt de Vlaamse minister daar nog aan toe. “Het probleem situeert zich niet bij kinderen onder de 14 jaar”, vindt de minister. “Op die leeftijd hebben de ouders nog iets te zeggen aan hun kinderen: zij kunnen de verplichting invoeren in hun eigen huis – en vele ouders doen dat ook. Ik spreek ook uit eigen ervaring. Eenmaal wat ouder laten veel jongeren de fietshelm en de goede raadgevingen van hun ouders achterwege.”

Een en ander betekent niet dat de minister ongevoelig is voor het leed dat de b-verkeersslachtoffers in vele gezinnen teweegbrengt. “Ik vecht op alle fronten tegen de schande van 400 verkeersdoden op 1 jaar tijd”, zegt minste Weyts in dat verband. “De verplichting van een fietshelm was voor mij geen taboe. Ik heb de vraag open voorgelegd aan het Vlaams Huis voor de Verkeersveiligheid, waarin alle partners die meestrijden voor een veiliger verkeer verzameld zijn. Met het engagement om het advies van het Vlaams Huis te respecteren.”

Het Vlaams Huis heeft in dit dossier quasi unaniem negatief geadviseerd. “De reden is dat de verkeersveiligheidsorganisaties vrezen dat een verplichting ervoor zal zorgen dat minder jongeren zullen fietsen. Dat betekent: meer files, meer luchtvervuiling en minder lichaamsbeweging. Een verplichting van de fietshelm zou hoogstens kunnen zorgen voor minder letsels, maar niet voor minder ongevallen.”

bron: Belga