Jan Jacob: "Hopelijk kunnen we het nu achter ons laten"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Jan Jacob, vader van de overleden Jonathan, hoopt dat er met de uitspraak in beroep eindelijk een einde komt aan een zeven jaar durende lijdensweg. "Ik kom nu al voor de 28ste keer naar de rechtbank. Dat is slopend voor je gezondheid en voor je gezinsleven. Ik hoop dat we het nu achter ons kunnen laten."

Vader Jacob vindt dat zijn zoon zeven jaar na zijn dood eindelijk eerherstel heeft gekregen. "Jonathan werd altijd afgeschilderd als een agressief monster, terwijl de rechters nu nog maar eens duidelijk gezegd hebben dat hij eigenlijk hulp nodig had. Toegegeven, hij heeft fouten gemaakt. En ik ook, want ik verwijt mezelf nog elke dag dat ik niet naar ginder ben gegaan, maar Jonathan verdiende het niet om zo aan zijn einde te komen. Hij is onmenselijk gestorven en de camerabeelden van die politiecel staan voor de rest van mijn leven op mijn netvlies gebrand."

De man vindt dat het hof woensdag een duidelijk signaal heeft gegeven. "Bevel is niet bevel. Iedere politieman moet voor zichzelf de inschatting maken of geweld aan de orde is. Ik hoop ook dat hulpbehoevende mensen die in de psychiatrie belanden op een betere behandeling en op meer respect mogen rekenen."

bron: Belga