Containerparken kunnen binnenkort ook restafval toelaten

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vuilniszakken met restafval en het gft (groente-, fruit- en tuinafval) kunnen binnenkort ook worden toegelaten in Vlaamse containerparken. Dat schrijft Het Belang van Limburg vandaag en het nieuws is bevestigd door de Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM. Tot nu toe was het verboden om restafval en gft naar het containerpark te brengen. Maar in het 'Uitvoeringsplan voor huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval', dat al in september 2016 gepubliceerd werd, is aangekondigd dat er werk wordt gemaakt van een aanpassing van die regel. "Het verbod om gft en/of huisvuil in te zamelen in een (mini)recyclagepark geldt niet langer, maar mag onder strikte voorwaarden doorgang vinden", zo vermeldt het rapport.

"Gemeenten of intercommunales zullen in de toekomst inderdaad restafval en gft kunnen inzamelen in hun containerpark", bevestigt Jan Verheyen, de woordvoerder van OVAM. "Die mogelijkheid wordt voorzien, maar het gaat niet om een verplichting."

"Dat dit nu toe niet was toegelaten, had onder meer te maken met hygiëne en met het feit dat de afvoer van het afval niet gegarandeerd kon worden. Die problemen kunnen nu opgelost worden, maar daarvoor is wel een wijziging nodig van VLAREM (Vlaams Reglement betreffende de Milieuvergunning)".

Volgens Verheyen kan de aanpassing "op relatief korte termijn" worden doorgevoerd. "De wet die VLAREM wijzigt, kan er snel komen. Maar daarna moeten de containerparken wel nog hun milieuvergunning laten aanpassen en de nodige maatregelen treffen", zo klinkt het.

Door restafval en gft in containerparken toe te laten, hoopt de Vlaamse overheid de mensen nog meer tot recycleren aan te zetten. "De bedoeling is dat er meer en beter gerecycleerd wordt. We moeten het voor de Vlamingen dan ook makkelijker maken om dat goed te doen", besluit Verheyen.

bron: Belga