Canada gaat 1.200 jezidi’s hervestigen

Canada gaat de komende maanden 1.200 jezidi’s uit Irak, voornamelijk vrouwen en kinderen, opnemen en hervestigen. Dat heeft de regering dinsdag aangekondigd. De religieuze minderheid is het doelwit van gewelddaden door terreurgroep Islamitische Staat (IS). “Onze regering is vastbesloten om bescherming te bieden aan overlevenden van IS”, zegt minister van Immigratie Ahmed Hussen. “Het doel van deze operatie is om zij die het meeste risico lopen, naar Canada te brengen en hen de steun en hulp te geven die ze nodig hebben om een nieuwe thuis te maken en hun levens hier opnieuw te beginnen.”
De aankondiging komt vier maanden nadat het Canadese parlement unaniem een motie goedkeurde over de hervestiging van jezidi’s. In de motie wordt de vervolging van de etnische groep door IS als genocide omschreven.
De kosten van het initiatief worden geraamd op ongeveer 28 miljoen Canadese dollar (20,2 miljoen euro). Concreet zullen in een eerste stap tegen woensdag al bijna 400 vluchtelingen naar Canada worden overgebracht.

Bron: Belga