Bouw evenementenhal Katoen Natie in Waaslandhaven krijgt negatief veiligheidsadvies

door
Belga
Leestijd 2 min.

De dienst Veiligheidsrapportering van de Vlaamse overheid is tegen de bouw van een evenementenhal in de Waaslandhaven. Dat meldt TV Oost Nieuws woensdag. De hal komt op de terreinen van Katoen Natie. In 2018 zal Studio 100 er zijn musical "40-45" spelen. Op de terreinen van Katoen Natie komt de gloednieuwe evenementhal vlak naast onder meer het chemisch bedrijf Lanxess. Dat Studio 100 zijn nieuwste musical op amper een steenworp van chemische risicobedrijven wil spelen, vindt de dienst Veiligheidsrapportering dus onverantwoord.

"Wij hebben bezwaar tegen de locatie omdat het indruist tegen de Seveso 3-richtlijn", zegt Brigitte Borgmans van de dienst Veiligheidsrapportering. "Dat is een Europese richtlijn die bepaalt dat er voldoende veiligheidsafstand moet zijn tussen Seveso-bedrijven en gebieden en gebouwen waar zeer veel mensen samenkomen. Wij hebben in januari een brief geschreven aan de initiatiefnemers en aan de gemeente Beveren om hen in kennis te stellen dat deze locatie voor ons eigenlijk niet geschikt is. Het gaat per voorstelling over 1.000 tot 1.500 mensen of meer die samenkomen in havengebied dichtbij Seveso-bedrijven."

Het advies van de dienst Veiligheidsrapportering is niet bindend en dus kan de gemeente het naast zich neerleggen. Er is wel nog een volgende stap mogelijk, via de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

Katoen Natie kreeg vorige maand van de gemeente Beveren een vergunning voor de bouw van een nieuwe opslagloods. Via een functiewijziging zou die dan later worden omgevormd worden tot een evenementenhal. De Beverse burgemeester Marc Van De Vijver blijft achter het project staan, klinkt het.

bron: Belga