NASA heeft zeven aardachtige planeten ontdekt

NASA
NASA/JPL-Caltech

Een team van internationale wetenschappers heeft zeven nieuwe planeten ontdekt die rond een ster draaien. Dat hebben ze bekendgemaakt tijdens een persconferentie van NASA en staat in het wetenschappelijke vakblad Nature.

De ster TRAPPIST-1 bevindt zich op een afstand van ongeveer veertig lichtjaren, een steenworp in astronomische termen. Extra spannend is dat de exoplaneten qua omvang op onze aarde lijken. Drie ervan liggen bovendien in een “bewoonbare zone”. Dat wil zeggen dat de ster niet te veel, noch te weinig warmte geeft om water vloeibaar te houden.

De vondst heeft bovendien een Belgisch kantje, want het is onze landgenoot Michael Gillon die samen met zijn team de planeten heeft ontdekt. Hij kwam de aardachtige planeten op het spoor dankzij de TRAnsiting Planets and Planetesimals Small Telescope of TRAPPIST in Chili, wat meteen de naam van de ster verklaart.

Buitenaards leven

De astronomen willen nu een beter beeld krijgen van de atmosfeer van de planeten. Als ze in die atmosfeer zuurstof of methaan aantreffen, is de kans op buitenaards leven dus mogelijk.