Leicester City wil rampseizoen vanavond even vergeten

Vanavond gaat Porto de confrontatie aan met Juventus en neemt Sevilla het op tegen Leicester om het tot bij de beste acht van de Champions League te schoppen. Juventus en Sevilla zijn favoriet.

De eerste van de twee heenwedstrijden van de achtste finales van de Champions League die vanavond gespeeld worden, gaat tussen Sevilla en Leicester. Leicester is aan een rampzalig seizoen bezig. In de eigen competitie staat de landskampioen van afgelopen seizoen pas 17de op 39 punten van leider Chelsea. Op de vorige speeldag verloren ze nog met 2-0 van Swansea, de zoveelste nederlaag dit seizoen.

Toch doen ze het Europees niet slecht. Ze wisten in de groepsfase van de Champions League zowaar zelfs winnaar te worden in de poule waar ook Club Brugge zat. Aan de Foxes om te bewijzen dat ze die degelijke Europese lijn kunnen doortrekken. Daarvoor moet de Champions League-debutant wel voorbij Sevilla, dat de drie laatste jaren de Europa League op zijn naam wist te schrijven. De Spanjaarden geraakten echter nog nooit verder dan de achtste finales in de Champions League. Voor beide ploegen zou de kwartfinale dus een absolute primeur zijn.

Rijke geschiedenis

Dan heeft Juventus een veel rijkere CL-geschiedenis. Al strandde de Oude Dame vorig seizoen wel in de achtste finales. In de Serie A doen ze het in elk geval opperbest. Ze staan eerst met zeven punten voorsprong op de tweede. Afgelopen speeldag was Palermo nog een hapklare brok (4-1).

Porto zal zich ongetwijfeld niet zomaar naar de slachtbank laten leiden. Ook de Portugezen zijn in eigen land in goede doen. Ze staan weliswaar pas tweede in de Primeira Liga op één punt van Benfica, maar ze zijn wel al negentien speeldagen ongeslagen. Meer nog: ze verloren dit seizoen nog maar één wedstrijd.

Porto, de tweede uit de poule van Club Brugge in de groepsfase, kan overigens indrukwekkende statistieken voorleggen. De afgelopen tien jaar stonden ze maar liefst zeven keer in de achtste finales van de Champions League en wonnen ze eenmaal de Europa League. Tweemaal schopten ze het tot de kwartfinales van de Champions League. Daar hopen de Zuid-Europeanen vanavond uiteraard een derde keer aan toe te voegen.