Zuid-Soedan belooft VN ongehinderde toegang tot hongersnoodgebieden

Zuid-Soedan belooft VN ongehinderde toegang tot hongersnoodgebieden
Zuid-Soedan belooft VN ongehinderde toegang tot hongersnoodgebieden

De Zuid-Soedanese president Salva Kiir heeft beloofd humanitaire agentschappen ongehinderde toegang te verlenen tot de crisisgebieden, nu de hongersnood in delen van het land is uitgeroepen. Hij deed die belofte nadat de VN eerder hadden geklaagd dat het leger de toegang had verhinderd tot ontheemde mensen in het noorden van het land.
De overheid neemt zelf ook maatregelen om mensen die door de hongersnood zijn getroffen, bij te staan, aldus Kiir. Hij beloofde de voedselvoorraden te verhogen en de prijzen ervan in de getroffen gebieden met subsidies te drukken.

Volgens de VN zijn ongeveer 100.000 mensen getroffen door de hongersnood in de noordelijke staat Unity. Daarnaast dreigen nog eens 1 miljoen mensen door de hongersnood te worden getroffen in verschillende delen van het land, waar landbouw wordt verhinderd en de voedselprijzen de hoogte zijn ingeschoten sinds het militaire conflict tussen Kiir en zijn voormalige vicepresident Riek Machar in december 2013.
De VN-missie in Zuid-Soedan zei vorige week dat soldaten hadden verhinderd dat blauwhelmen een patrouille naar Wau Shilluk in het noorden konden maken, om de toestand na te gaan van zowat 20.000 mensen die het geweld waren ontvlucht.

Bron: Belga