Millennials willen niet leiden

Belgische millennials staan niet te springen voor een leidersfunctie. Dat blijkt uit een onderzoek van uitzendbureau ManpowerGroup.
door
Kevin
Leestijd 2 min.

Voor het onderzoek voelde ManpowerGroup 19.000 jongeren (tussen 20 en 34 jaar oud) uit 25 landen aan de tand over hun carrièreambities. Uit die rondvraag blijkt dat de Belgische Y-generatie weinig interesse toont in de bedrijfsladder te beklimmen.

Slechts 3% gaf aan te willen doorstoten naar de bedrijfstop en amper 1% wil een team team leiden. Daarnaast wil nog 9% een eigen onderneming beginnen. Alles opgeteld aspireert slechts 13% van de Belgische ondervraagden een managementfunctie. Daarmee ligt ons land onder het wereldwijde gemiddelde van 22%, ver achter landen als Mexico (40%), Brazilië en Frankrijk (beide 30%). In Duitsland, Japan en Noorwegen zijn jongeren ongeveer even happig op leidinggevende rol als in België.

Prioriteiten

Wat willen Belgische millennials dan wel bereiken tijdens hun loopbaan? Volgens ManpowerGroup staat een zinvolle job uitoefenen met stip op de eerste plaats. Daarnaast halen samenwerken met verrijkende mensen (25%) en een erkend expert worden (15%) het van een torenhoog loon.

Jongeren lijken zich ook bewust van het feit dat een lange carrière voor de boeg hebben en dat levenslang leren dus van belang is. Twee op de drie Belgische werknemers tussen 20 en 24 jaar geeft aan vooral te werken aan hun individuele vaardigheden. De voorkeur daarbij gaat vooral uit naar jobgebonden technieken en soft skills, zoals communicatie en teamwork. Die professionele ontwikkeling hopen ze aan te wenden om levenslang inzetbaar te blijven. Het mag dan ook niet verbazen dat werkgevers die kansen bieden om bij te scholen goed in de markt liggen bij jongen werknemers.

Ongebonden

Het onderzoek toont ook aan dat millennials niet verlegen zijn om afscheid te nemen van hun werkgever als er geen uitzicht is op verdere ontwikkeling. De helft van de ondervraagden geeft bovendien aan dat ze zouden vertrekken als ze niet genoeg erkenning krijgen van bovenaf. Tot slot is twee derde van de werkende jongeren tevreden over hun managers. Moesten ze zelf toch een leidinggevende functie innemen, dan zouden ze meer nadruk leggen op luisteren, feedback en het stimuleren van werknemers.