Moreno winnaar van eerste ronde Ecuadoraanse presidentsverkiezingen

Moreno winnaar van eerste ronde Ecuadoraanse presidentsverkiezingen

De linkse voormalige vicepresident Lenin Moreno heeft de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Ecuador gewonnen. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten die de verkiezingsautoriteit zondag vrijgaf. Moreno won met 38,26 procent van de stemmen, terwijl zijn conservatieve rivaal Guillermo Lasso 29,86 procent haalde. De rechtse libertaire Cynthia Viteri, de enige vrouw die deelnam, eindigde met 15,4 procent van de stemmen.
Moreno’s verkiezingsresultaat is niet voldoende om het pleit al in de eerste ronde te beslechten. Een presidentskandidaat moet immers minstens veertig procent van de stemmen halen, en een voorsprong hebben van tien procent op de andere kandidaten. Aangezien geen van beide voorwaarden vervuld zijn, zal er op twee april een tweede ronde georganiseerd worden.
Hoewel Lenin Moreno gold als de favoriet voor de eerste ronde, werd op voorhand voorspeld dat een tweede ronde nodig zou zijn.
De belangrijkste verkiezingsthema’s waren economie, corruptie en de nalatenschap van de vertrekkende president Rafael Correa. Die laatste zette na drie ambtstermijnen een stap opzij.

bron: Belga