Suske en Wiske-album brengt 100.000 euro op

Foto Belga / K. Van Accom

De 55 originele pagina’s van het Suske en Wiske-album ‘De nerveuze Nerviërs’ uit 1964 hebben in totaal 100.000 euro opgebracht. Dat meldt het online veilinghuis Catawiki. Het album is de eerste Suske en Wiske-strip die volledig in het Standaardnederlands verscheen.

De belangstelling voor de originele tekeningen van de hand van geestelijke vader Willy Vandersteen was erg groot. Volgens Catawiki komt dit omdat de markt voor originele striptekeningen in de lift zit. De eerste en laatste pagina van het album brachten het meest op. Deze werden geveild voor respectievelijk 3.000 en 2.900 euro.

‘De nerveuze Nerviërs’ is een bijzonder album, omdat het de eerste Suske en Wiske-strip is die volledig in het Standaardnederlands verscheen. De verhalen waren aanvankelijk enkel in het Vlaams verkrijgbaar, maar vanaf 1953 ook in het Nederlands. Met het album kwam dus een einde aan die tweedeling en ontstond een gelijkvormige reeks.

De stripfiguren kregen toen ook definitief andere namen. Jerom werd in de Hollandse reeks bjivoorbeeld eerst Jeroen genoemd, en Sidonia heette in de Vlaamse reeks Sidonie. Ook Wiskes popje krijgt in ‘De nerveuze Nerviërs’ voor het eerst de naam Schanulleke.