Sleurs neemt plaats van “aangetaste” Bracke in

Sleurs neemt plaats van
Belga / E. Lalmand

Kamervoorzitter Siegfried Bracke is afgetreden als fractievoorzitter van N-VA in Gent. Zijn plaats wordt ingenomen door Elke Sleurs, die ontslag neemt als staatssecretaris en zich opwerpt als kandidaat-burgemeester in 2018.

De Publipart-storm eist een nieuw slachtoffer in de Gentse gemeenteraad. Volgens N-VA-fractieleider Siegfried Bracke heeft de “framing” van zijn adviseursrol bij Telenet zijn geloofwaardigheid te zwaar aangetast. “En geloofwaardigheid is al wat een politicus heeft”, klonk het. Om die reden trekt hij zich terug als fractieleider in Gent en zal hij bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 niet aan het hoofd staan van de Gentse N-VA-lijst.

Zijn vervanger is Elke Sleurs, nu nog in hoofdberoep staatssecretaris voor Armoedebestrijding, Gelijke Kansen, Personen met een beperking, Grootstedenbeleid en Wetenschapsbeleid. Zij legt die functie neer om zich volledig toe te leggen op Gent. “Ik wil gaan voor Gent. Ik heb de ambitie burgemeester te worden”, aldus Sleurs.

Bracke liet nog verstaan dat sinds hij Kamervoorzitter is, hij geen enkele euro aan Telenet gefactureerd heeft. “Ik ben naar alle waarschijnlijkheid de enige Kamervoorzitter in jaren die niets heeft bijverdiend in de privé.” Die uitspraak schoot in het verkeerde keelgat bij André Flahaut (PS), die tussen juli 2010 en juni 2014 de Kamer leidde. Hij beweert dat hij toen geen betaalde activiteit in de privé uitoefende en dat zijn opvolger met de “oneerlijke insinuaties” de aandacht probeert af te leiden.