Chinezen bouwen nieuwe supercomputer

China werkt aan de bouw van de krachtigste supercomputer ter wereld. Die wordt tien keer zo snel als de huidige supercomputers.
door
Jelle
Leestijd 1 min.

De Tianhe-3, zoals hij genoemd wordt, zal de eerste zijn die meer dan een triljoen aantal berekeningen per seconde kan doen. Hij moet tegen 2020 klaar zijn. De huidige snelste computer ter wereld heeft een kracht van 93 petaflops, dat betekent dat hij 93.000.000.000.000.000 instructies per seconde kan verwerken. De nieuwe nummer één zal de eerste worden waarvan de snelheid in exaflops wordt uitgedrukt, dat zijn nog drie nullen erbij. Dat is meer dan een miljoen keer zo snel als je laptop thuis.

Race

De laatste jaren heeft China de Verenigde Staten ingehaald in de race om de beste supercomputer. Terwijl de VS vroeger koploper waren, heeft China nu al de twee snelste toestellen ter wereld. De eerste Amerikaanse exaflopcomputer is pas voor 2023.

De creatie van supercomputers is meer dan alleen een prestigezaak. Dat moet wel, want de bouw van zo'n rekentuig kost al snel enkele honderden miljoenen euro's. De computers worden ingezet in domeinen waar grootschalige berekeningen nodig zijn. Zo worden ze gebruikt om de opwarming van de aarde te bestuderen, voor medisch onderzoek, om drugs op te sporen, aardbevingen snel in kaart te brengen en weerfenomen te ontleden. Ze kunnen daarvoor gigantische hoeveelheden data verwerken. China wil de Tianhe-3 onder meer gebruiken om het smogprobleem beter te analyseren.