Waals parlement richt onderzoekscommissie op, André Gilles dinsdag gehoord

Waals parlement richt onderzoekscommissie op

In het Waals Parlement is vanochtend de onderzoekscommissie naar de affaire-Publifin in de steigers gezet. De leden beslisten meteen om inzage te eisen in enkele stukken die Publifin niet heeft willen bezorgen aan de eerdere bijzondere commissie. Het gaat om de pv’s van de raden van bestuur en de algemene vergaderingen, en documenten die duidelijkheid moeten verschaffen over de vergoedingen van de managers van Nethys en andere filialen van Publifin. De onderzoekscommissie besliste ook om drie provincieraadsleden te horen over de hele zaak. Het gaat om André Gilles (PS), de voorzitter van Publifin en Nethys, Georges Pire (MR) en Dominique Drion (cdH). Ze zullen dinsdag moeten uitleggen hoe Publifin kon toestaan dat lokale mandatarissen stevig vergoed werden voor hun zitje in ‘sectorcomités’, zonder dat daar prestaties tegenover moesten staan. André Gilles werd door de bijzondere commissie al ondervraagd, maar moet zijn verhaal nu dus opnieuw komen doen.

Voorzitter Olga Zrihen (PS) beloofde donderdag alles uit de kast te halen. “Als er tegenkanting is, zullen we de nodige maatregelen nemen.” Vooral naar het verhoor van gedelegeerd bestuurder Stéphane Moreau wordt uitgekeken. Wanneer hij naar de commissie komt, is nog niet duidelijk. Moreau kampt met gezondheidsproblemen.

De onderzoekscommissie start haar werkzaamheden maandag al, wanneer secretaris-generaal van Nethys Gil Simon (PS) en twee bedrijfsrevisoren worden gehoord.

bron: Belga