Frankrijk trekt naar Europees Hof… omdat EU-begroting niet in Straatsburg gestemd werd

Frankrijk trekt naar Europees Hof... omdat EU-begroting niet in Straatsburg gestemd werd

Frankrijk heeft bij het Europees Hof van Justitie beroep aangetekend tegen de goedkeuring van de EU-begroting 2017. Niet omdat er in die begroting uitgaven of inkomsten vermeld worden waar Parijs zich niet in kan vinden, maar wel omdat de tekst in het Europees Parlement in Brussel werd goedgekeurd, en niet in Straatsburg. Tegen de maandelijkse verhuis van de parlementsleden en hun medewerkers van Brussel naar Straatsburg wordt al langer gefulmineerd. De verplaatsing kost handenvol geld en het parlementaire werk kan evengoed op één plek gebeuren, luidt de kritiek. Frankrijk houdt echter voet bij stuk en verwijst steevast naar de Europees verdragen, waarin aan Straatsburg de hoofdzetel van het parlement wordt toegekend.

Precies daarom is Frankrijk het niet eens met de goedkeuring van de Europese begroting 2017. Die vond plaats op 1 december 2016, tijdens een vergadering van de 751 parlementsleden in Brussel. De voorzitter van het parlement – toen nog Martin Schulz – zette vervolgens ook zijn handtekening onder het budget. “Deze procedure miskent de bepalingen van de Europese verdragen”, schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken in een mededeling.

De Fransen schuwen de grote woorden niet. Ze verwijzen naar de grondleggers van de EU en het historisch compromis tussen de lidstaten om de zetels van de instellingen te verdelen. “De zetel van het parlement in Straatsburg in vraag stellen, komt neer op het in vraag stellen van heel dit evenwicht”, luidt het. “De stad Straatsburg was getuige van het verscheurde Europa en is nu een symbool van de verzoening.”

Het moet gezegd, in het Verdrag van Lissabon staat dat “de begrotingszitting” in Straatsburg moet worden gehouden. Toch vinden verschillende waarnemers, onder wie ook Frans Europarlementslid Jean Arthuis, dat deze zaak “zielig en belachelijk” is. Frankrijk wil overigens niet de hele begroting ongeldig laten verklaren, het wil enkel een nieuwe formele goedkeuring in Straatsburg. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

bron: Belga