Catalaanse regering in handen van "extremisten"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Catalaanse regering is in handen van "een radicale en extremistische kracht", meent de Spaanse premier Mariano Rajoy in een interview met het Franse persagentschap AFP. "Dat de uitvoerende macht van zo'n belangrijk stuk van het grondgebied als Catalonië, waar zeven miljoen mensen wonen en dat 18 of 19 procent van het bnp vertegenwoordigt, in handen is van een radicale en extremistische kracht zoals de CUP, is onmogelijk." De linkse partij die streeft naar de onafhankelijkheid van Catalonië, Candidatura d'Unitat Popular (CUP), beschikt over tien zetels in het Catalaanse parlement. Zonder die tien zetels zou Junts pel Si (Samen voor Ja) haar absolute meerderheid in het parlement verliezen.

"Ze doet op heel grote schaal afbraak aan het economisch en sociaal model van Catalonië", aldus de rechts-conservatieve premier. De separatisten zouden nog volgens Rajoy de Catalaanse samenleving tot binnen de families verdeeld hebben.

In haar programma roept de CUP op tot ongehoorzaamheid aan de Spaanse instellingen en eist zij van de Catalaanse regering dat ze nog dit jaar de procedure in gang zet die moet leiden tot onafhankelijkheid.

De separatistische alliantie besliste eerder al dat er in september van dit jaar kost wat kost een referendum over zelfbeschikking georganiseerd moet worden. Dat referendum "zal niet plaatsvinden", aldus een stellige Rajoy. Madrid blijft volhouden dat alle Spanjaarden zich hierover zullen moeten uitspreken.

De regering-Rajoy probeert sinds begin dit jaar een "operatie dialoog" op de been te krijgen, maar die heeft nog niets opgeleverd. Rajoy zei vandaag wel bereid te zijn te praten over sommige eisen van de Catalanen.

Bron: Belga