België heeft plannen voor aankoop militair tankvliegtuig

door
Belga
Leestijd 2 min.

Defensieminister Steven Vandeput heeft vandaag een intentieverklaring ondertekend voor de Belgische deelname aan het MRTT-project rond vliegtuigen die andere toestellen kunnen bijtanken in de lucht. Duitsland en Noorwegen deden hetzelfde, nadat Luxemburg en Nederland eerder al de nodige handtekeningen hebben gezet. De tankvliegtuigen "dekken een belangrijke Europese capacitaire tekortkoming op vlak van bijtanken in de lucht", verduidelijkt de N-VA-minister in een persbericht. Begrijp: in het verleden moesten de Amerikanen telkens weer bijspringen wanneer Europese straaljagers op grotere afstand moesten opereren. Denk bijvoorbeeld aan de interventie in Libië.

Concreet is België van plan om één tankvliegtuig aan te kopen, ter waarde van 300 miljoen euro. De aankoop zou iets zijn voor de periode 2024-2027, zo blijkt uit de strategische visie voor Defensie die de federale regering vorige zomer goedkeurde.

Vandeput greep de Navo-top onder Defensieministers gisteren en vandaag aan om nog enkele andere plannen te formaliseren. Zo tekende hij ook een intentieverklaring met Denemarken rond de oprichting van een Composite Special Operations Component Command, dat 'command & control' levert voor de special forces.

Tot slot tekenden België, Nederland, Luxemburg en Frankrijk een verdrag over de bescherming van hun luchtruim. De tekst handelt met name over 'renegade'-situaties, waarbij een vliegtuig bijvoorbeeld gekaapt is en dreigt neer te storten. België en Nederland hebben daarover al verregaande afspraken, net als België en Frankrijk. Maar aangezien Belgische en Nederlandse gevechtsvliegtuigen in een beurtrol ons gezamenlijke luchtruim beveiligen, wordt voorzien dat Nederlandse toestellen een 'renegade'-vliegtuig ook boven Frankrijk kunnen blijven volgen. Omgekeerd zullen Franse vliegtuigen het Nederlandse luchtruim niet kunnen betreden.

Minister Vandeput noemt de verschillende handtekeningen "een stap naar een grotere Europese defensiesamenwerking". We vullen concrete noden in op EU- of NAVO-niveau door samen te werken met strategische partnerlanden. De vandaag ondertekende verklaringen zijn daar mooie voorbeelden van", besluit hij.

bron: Belga