Batibouw: het uitgelezen moment voor renovaties

De lage rentes op hypothecaire leningen lijken de grootste drijfveer te zijn om een woning te kopen. Nieuwe eigenaars worden daarbij ook geholpen door de overheid. Maar hoe zit het met renovaties?
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Het is u vast niet ontgaan. Banken bieden momenteel uitzonderlijk lage rentes aan op hypothecaire leningen. Daarbij moeten evenwel twee kanttekeningen worden gemaakt. Hoewel de rentes op hypothecaire leningen al een tijdje laag zijn, beginnen ze stilaan weer te stijgen.

Renovatieleningen blijven dan weer enorm voordelig. Volgens www.spaargids.be, een website die de verschillende formules van de banken vergelijkt, bedraagt de rente op een renovatielening gemiddeld 2,9%. Van de financiële instellingen die door de gespecialiseerde site werden onderzocht, waren er zelfs acht met een rente die lager ligt dan 3%. De banken zullen deze tarieven nog eens extra in de kijker zetten op de Batibouw-beurs. Het is een goed idee om de verschillende formules te vergelijken, aangezien er ook banken zijn met zeer hoge tarieven (tot wel 10%).

Energiepremie

Maar er is meer. Ook energiebesparende renovaties van uw toekomstige woning kunnen u voordelen opleveren. Bij energiebesparende investeringen wordt uw rente nog lager (net onder 2%). Maar ook in dat geval doet u er goed aan de formules met elkaar te vergelijken. De voorwaarden voor een energielening verschillen van bank tot bank. Bovendien tellen niet alle renovaties mee voor zo'n lening. Een verwarmingsketel vervangen of onderhouden, zonnepanelen installeren of de isolatie van daken, muren en vloeren verbeteren worden doorgaans beschouwd als energiebesparende renovaties.

Andere vernieuwingen zijn bijvoorbeeld een alarmsysteem installeren of uw woning beschermen tegen brand (met brandblussers en brandwerende deuren).

Deze voordelen moet u bespreken met de banken. Daarnaast kunt u misschien ook rekenen op eventuele renovatiepremies van de gewestelijke overheid. Op de websites voor Vlaanderen, Brussel en Wallonië is meer informatie beschikbaar over dit onderwerp. Ga zeker even een kijkje nemen voor u aan verbouwingen begint.